Jannes Mulder een van de meest gerenommeerde live-presentatoren van Nederland.Don van der Veen over Jannes
woensdag 2 november 2011

Donders

Jannes van de politiek, cabaret, zwientietikken, speaker, enzovoort

‘Doen aj gek bin, gewoon deurlopen en onneuzel kieken’

Met Jannes kun je lachen, is een kreet die ik vaak hoor. En dan maakt het niet uit of je in Steenwijk bent of elders in het land, want onze Jannes Mulder kennen ze overal. Zelf leerde ik Jannes kennen bij de lokale omroep. En ik heb me ook regelmatig de plooien uit de broek gelachen met hem. Zo weet ik nog, om maar eens iets te noemen, dat de spraakwaterval uit Steenwijkerwold verslag deed van een hondenshow. Jannes kreeg de vraag vanuit de studio, of er ook poezen aanwezig waren. Die zijn er wel, maar die lopen hier allemaal op hoge hakken, zo was de reactie. Gevolg was dat Jannes op het matje moest komen bij de lokale mediabazen.

Ik kan me ook herinneren dat een jongensdroom van Jannes in vervulling ging, toen hij na een voetbalwedstrijd in Meppel in gesprek mocht met niemand minder dan Johan Cruijff. In de auto op de weg terug, bleek dat er technisch iets mis was gegaan. De stem van het Orakel van Betondorp stond daarom niet op de band, en dan zak je door de grond. Zelf heb ik zoiets een keer meegemaakt met Avital Selinger, alle werk was voor niets geweest, en dan baal je als een stekker.

Jannes is ook een man van bijzondere uitspraken, en woordspelingen. Als we voor de omroep ergens kwamen en er waren prominenten aanwezig, kon het soms lastig zijn om binnen te komen. Doen aj gek bin, gewoon deurlopen en onneuzel kieken, was dan de wijze raad die we van Jannes kregen. En ik moet eerlijk bekennen, die formule werkte bijna altijd. Jannes is ook de man van: kippenvel tot onder de oksels, een kreet die hij wel eens slaakt bij het skeeleren. Waar is de wethouder? Oh ik zie dat hij inmiddels gearriaveerd is, zo merkte Jannes dan op.

Jannes kom je ook overal tegen met, zo wij het noemen, het lul-ijzer (microfoon) vaak in handen. Speaker bij wielerkoersen, skeeleren, zwientietikken en autocross op het Dicky Woodstockfestival, schaatsen op de Weissensee, spreekstalmeester van het Biebtoernooi, het jaarlijkse Steenwijker cabaret, ambtenaar van de burgerlijke stand, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Want dit is slechts een greep uit zijn vocale oeuvre. En ik vergeet sowieso nog iets belangrijks trouwens, en dat moet ik wel vermelden. Jannes is ook speaker bij de Friese Elfstedentocht, mocht de tocht der tochten er ooit weer komen. Volgens kenners krijgen we een strenge winter, dus vol verwachting klopt ons hart.

Samen delen Jannes en ik sowieso de sportieve passie voor voetbal, schaatsen en in het bijzonder wielrennen. Vorige week dinsdag sprak ik hem vlak voor de raadsvergadering, waar hij als raadslid en ik als verslaggever aan de bak moest. Jannes had een boekje voor me meegenomen, wat ik mocht lenen. Het gaat om ‘Vals Plat’, van de bekende Rotterdamse striptekenaar, cartoonist en schrijver Dik Bruynesteyn. Van A tot Z staan hierin bekende wielerkreten uit het peloton beschreven, of zoals op de cover staat: wegwijzer in het wielerjargon. Ik heb er even in gelezen en er staan geweldige kreten in, opgetekend uit de monden van de slaven van de weg.

Op het moment dat ik deze column tik, staat Jannes Mulder senior, de vader van, aan de balie in het Opregte pand. Hij heeft een dvd gewonnen van The Dubliners, en komt deze ophalen. Is vier geslachten ook bijzonder voor de krant, zo vraagt hij ons. Nee, is het antwoord, vijf wel. Nou ik zal de boodschap overbrengen, dan moeten ze maar snel aan het werk, zo merkt hij lachend op. Senior en junior, de appel valt niet ver van de boom.

Don van der Veen


AutoRent

Weissensee.nl

Nico Brillen  

DEV verhuur

Hunter sportswear